Mýtus o zdravém ovoci a zelenině

24. února 2013 v 21:05 |  Vitamíny, minerály


Také zastáváte názor, že pestrá strava, dostatek ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin atd., zabezpečí vašemu tělu dostatečný přísun výživných látek, vitamínů a minerálů? Je tomu opravdu tak? Obsahují dnešní potraviny dostatečné množství látek, tolik potřebných pro správné fungování našeho organismu?

Podívejme se na to, co ovlivňuje kvalitu plodin, které konzumujeme:



  • způsob pěstování.

Rozvoj zemědělské výroby je v dnešní době doprovázen plošným znečištěním země a hlavně jejím naprostým vyčerpáním. Půda, na které se dnes plodiny pěstují, je přetížena pesticidy, fungicidy a herbicidy. Díky tomu se do půdy dostávají jen tři základní složky: dusík, fosfor a draslík. Z půdy se ale do rostlin dostává podstatně více složek. Odkud se však mají vzít, když je půda neobsahuje?

  • sklizeň a skladování

Velká část ovoce a zeleniny, kterou si běžně můžeme koupit v supermarketech, urazí stovky a někdy i tisíce kilometrů, než se dostanou na náš stůl. Sklízí se nezralé, aby vydržela dlouhý transport. Nejvíce potřebných látek se v ovoci a zelenině uvolní a tvoří až plnou zralostí. Kolik vitamínů může obsahovat takto utržená plodina?

  • zpracování

Konzervace, rafinace, výroba polotovarů, dochucování umělými přísadami, tepelná úprava, to vše opět snižuje výši vitamínů a minerálů už tak ochuzených plodin.


Šokující informace přinesl výzkum, který provedl institut ve Švýcarsku
(Geigy Pharmakonzern 1985, Lebensmittellarbor Karlsruhe 1996, Sanatorium Oberthal 2002).
V tomto výzkumu byla porovnávána množství vitaminů a minerálů u několika druhů ovoce
a zeleniny v letech 1985, 1996 a 2002. Výsledky jsou uvedeny v tabulce:




Podle oficiálních zpráv WHO v současnosti v běžném prostředí chybí každému z nás v běžně
dostupné stravě 50% vitamínů a 60% minerálů!


Biologická hodnota potravy se postupně díky výše uvedeným jevům snižuje. Snižuje se kvalita obilovin, snižuje se obsah vitaminů a minerálů v ovoci a zelenině. Náš současný způsob života si rovněž říká o zvýšenou potřebu vitamínů a minerálů. Pijeme alkohol, kávu, kouříme, žijeme ve stresu, máme málo pohybu, konzumuje jídla s obsahem chemických látek, umělého tuku, velkého množství rafinovaného cukru a mouky.


Kolik bychom tedy museli sníst potravy, abychom správně vyživovali naše tělo? I když patříte k lidem, kteří usilují o pestrou a vyváženou a zdravou stravu, optimálnímu stavu se v praxi můžete nanejvýš přiblížit.

Užívání doplňků stravy by tedy mělo být vnímáno jako vyhledávání lepšího a zdravějšího životního stylu, které jde ruku v ruce se zlepšením celkových stravovacích návyků a fyzickým cvičením.


Národní průzkumy týkající se výživy, potvrzují deficity v příjmu mnoha živin. Doporučené dietní dávky (DDD), zřízené Institutem medicíny, jsou optimálním množstvím živin, které by jednotlivec měl zkonzumovat. Odhadované průměrné požadavky (EARs) nižší úrovně příjmu živin mohou signalizovat riziko nedostatečného příjmu živin v populaci. Tak například u vitamínu C, který se relativně snadno získává ze stravy, tak asi jedna třetina nekuřáků a více než dvě třetiny kuřáků se nedostane ani na úroveň EAR, tj. průměrná potřeba, natož na DDD. Téměř všichni dospělí nemají dostatek vitaminu E, a chybí jim i mnoho dalších vitaminů a minerálů, což může ovlivnit jejich imunitní systém. Více než tři čtvrtiny žen v plodném věku nejsou schopny tělu zajistit příjem doporučené dávky železa, jehož nedostatek ovlivňuje kognitivní funkce, fyzické schopnosti a vytrvalost.

Závěrem lze tedy říci, že zdravý životní styl musí zahrnovat jak úsilí o zlepšení výživy a stravování, tak bohatý a pestrý příjem základních živin. Rozumné užívání doplňků stravy v kombinaci se zdravou stravou významně přispívá k podpoře zdraví a prevenci nemocí.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | Web | 9. srpna 2014 v 11:44 | Reagovat

Velice poučný článek, mockrát za něj děkuji :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama