Březen - pečujeme o žlučník

2. března 2013 v 15:46 |  Naše tělo

V měsíci březnu věnujme zvýšenou péči žlučníku

Žlučník je orgán zažívacího ústrojí, který se nachází na spodní straně jater, na pravé straně břicha. Slouží v prvé řadě jako zásobárna žlutozelené kapaliny = žluči. Žluč napomáhá při trávení a vstřebávání tuků, má antiseptické účinky na střevní flóru, pomáhá játrům neutralizovat jedovaté látky a žaludku kyselé prostředí. Po požití tučného jídla nebo alkoholu je žluč vylučována do dvanácterníku, což v případě potíží se žlučníkem může způsobovat ostrou bolest.
Žlučníkové problémy bychom neměli nechávat bez povšimnutí, neboť nejen nepříjemně obtěžují, ale také způsobují špatné trávení a tím chátrání celého organismu. Zánět žlučníku může také vážně ohrozit slinivku břišní
Potíže se žlučníkem se mohou projevit:
nadýmáním, říháním
pocitem na zvracení
ostrá bolest na pravé straně břicha pod žebry
bolestí kyčlí a kolen
bolestí hlavy
často se objevuje deprese ve spojení se zácpou nebo průjmem
Do jídelníčku zařaďte:
- lehkou stravu,
- vařená a dušená jídla
- maso libové
- netučné ryby
- nenadýmavá zelenina vařená nebo dušená - mrkev, špenát, červená řepa, chřest, celer, salát,
cuketa, lilek, rajský protlak
- ovoce - bez slupky
Do jídla přidávejte kurkumu - je to silný antioxidant, stimuluje průtok žluči a pomáhá zpracovávat tuky.
Z jídelníčku vyřaďte nebo omezte:
- smažená, tučná jídla, nadýmavá a grilovaná jídla
- živočišné tuky
- kořeněné a tučné sýry
- čerstvé pečivo z bílé mouky, kynutá těsta
- mák, ořechy,
- luštěniny
- nadýmavá zelenina - zelí, cibule, kapusta, květák, paprika, okurka, ředkvičky atd.
- ovoce se slupkou, nedozrálé ovoce, ananas, kiwi, hroznové víno, rybíz, angrešt, hrušky,
jahody, borůvky, brusinky, ostružiny, maliny, rebarbora
- alkohol
- kořeněná a ostrá jídla
- káva
Jídlo se podává po malých porcích po 2-3 hodinách, pokrmy mají být jednoduché z co nejméně ingrediencí

Při onemocněních žlučníku a žlučových cest lze s úspěchem jako doplněk léčby užívat čaje z léčivých rostlin, hlavně ve formě směsí, ale i jako čaje z jednotlivých rostlin. Tyto čajové směsi obsahují jako hlavní účinné složky hořčiny, silice, třísloviny a flavonoidy.
Tyto látky mají pozitivní účinky při poruchách trávení. Rovněž podporují tvorbu a vylučování žluči. Dále zmírňují nadměrnou fermentaci ve střevech a mají i antibakteriální účinky.
Bylinky obsahující hořčiny: zeměžluč, pelyněk, řepík lékařský, jablečník obecný, boldovník vonný, krušina olšová, heřmánek pravý, máta peprná, smetanka lékařská (http://www.biozero.cz/fin-colplustabs-180-tbl.html)
Dobrou funkci žlučníku podporuje také lecitin (http://www.biozero.cz/sojovy-lecitin-98-100g.html) a olej z lněných semínek

Důležité jsou také minerály a vitamíny, po zimě jich máme nedostatek.
Může se do stravy zařadit:
- zelený ječmen
- některé směsné přípravky obsahující minerály a vitamíny hlavně řady B (http://www.biozero.cz/fin-vitabtabs-150-tbl.html)

Potíže se žlučníkem vhodně řeší Švédské kapky (http://www.biozero.cz/svedske-kapky-250-ml.html) a přípravek Detox Max (http://bezvazdravi.webnode.cz/products/detox-max/)
Činnost žlučníku dle orgánových hodin:
nejsilnější energie - 23-1 hodina
nejslabší energie - 11-13 hodina
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama