Září 2015

Září - pečujeme o slezinu a slinivku 2.část

9. září 2015 v 11:06 Naše tělo
ZÁŘÍ - pečujeme o slezinu a slinivku 2.část

Pankreas neboli slinivka břišní

V měsíci září je podle přírodní medicíny nejvíce ohroženým orgánem slezina a slinivka
V první polovině září slezina
V druhé polovině září slinivka

Slinivka leží pod bránicí v horní části břišní dutiny a je uložená přímo pod žaludkem.
Slinivka vytváří šťávy, které štěpí - bílkoviny, tuky, sacharidy a cukry.
Produkuje hormony - inzulin a glukagon, které regulují hladinu krevního cukru a přispívají k trávení.

Slinivka je orgán, který je současně důležitou žlázou s vnitřní sekrecí, především díky sekreci inzulínu (i jiných hormonů např. glukagonu a somatostatinu). Inzulín je pro lidský život nepostradatelný, protože napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Nedostatek i nadbytek inzulínu může způsobit vážný zdravotní stav (koma) i smrt pacienta. Tímto způsobem se slinivka břišní zařazuje mezi jeden z nejdůležitějších orgánů těla. Jeho onemocnění způsobuje velký problém na zdraví a správných funkcích organismu.

Nejčastěji se problémy se slinivkou projevují bolestí v horní části břicha, bolestí v páteři, ale také zežloutnutím kůže a očí. Poruchy slinivky se začnou odrážet i na trávicím systému. Můžete začít pociťovat nevolnost, nechuť k jídlu, na denním pořádku může být nadýmání či průjmy.

Při problémech se slinivkou ze svého jídelníčku dočasně vyřaďte:
mléko, sýry, smetanu a jiné mléčné produkty a tučná jídla
Vyhýbejte se nadměrnému požívání alkoholu!

Cukr získávejte především:
z melasy, z medu, z čerstvého ovoce

Většinu potravin si začněte upravovat tepelně.

Čtvrt hodiny před každým jídlem - sníst malý kousek nekyselé zeleniny.

Do svého jídelníčku více zařaďte:
kořenovou zeleninu, zelí, celozrnné pečivo, jáhly

Byliny, čaje, extrakty
Čaj z jablečníku obecného, můžete do něj nakapat tinkturu z ženšenu a eleuterokoku.
Extrakt z kořene lékořice lysé - lidově zvané sladké dřevo.
Čaj z kopřivy, snižuje obsah cukru v krvi
Čaj ze svízele, očišťuje slinivku a slezinu, játra a ledviny od choroboplodných zárodků.

Orgánové hodiny sleziny a slinivky:
Nejsilnější energie " sleziny a slinivky " - mezi 9 - 11 hodinou.
Nejslabší energie " sleziny a slinivky " - mezi 21 - 23 hodinou.

Září - pečujeme o slezinu a slinivku 1.část

9. září 2015 v 11:01 Naše tělo
ZÁŘÍ - pečujeme o slezinu a slinivku




V měsíci září je podle přírodní medicíny nejvíce ohroženým orgánem slezina a slinivka

V první polovině září slezina
V druhé polovině září slinivka

Slezina a slinivka mají vliv na lymfatický a imunitní systém.

Dráhy sleziny a slinivky řídí:
zažívání , látkovou výměnu, kvalitu krve

Mají vliv na stav:
svaloviny, vaziva, lymfy

Slezina je největší lymfatický orgán v těle, který se nachází na levé straně, těsně pod žebry, v horní části břicha. Má důležitou funkci v imunitním systému a při rozkladu červených krvinek. Pokud máte problémy s trávením, nebo pociťujete občas píchání v levé části pod žebry, možná se hlásí o slovo právě slezina. Také únava, studené ruce a přílišná chuť na sladké, může být projevem nedostatku energie ve slezině.

Nedostatečná funkce sleziny se projevuje:
snížením obranyschopnosti těla
malou odolností proti infekcím
nachlazením
špatným krevním obrazem
a špatným stavem bílých krvinek

Jak slezinu podpořit:
Obklad z komonice lékařské nebo vavřínu.
Šťáva z kořene petržele, vmíchaná do medu - užívá se 3x denně čajová lžička.
Odvar z kořene hořce a puškvorce.

Činnost sleziny podporují i vhodné potraviny:
jáhly, pohanka, brambory, rýže, špenát, zelené fazole, cukety, dýně, kořenová zelenina, okurky, zelený salát, květák, cibule, česnek, meruňky, broskve, švestky, datle, fíky, banány, hrušky, hrozny, fenykl, skořice, šafrán, vanilka

Slezina je orgánem, který má rád teplo, tedy vařené a dušené potraviny.
Neprospívají ji studené nápoje, zmrzlina a studené potraviny a větší podíl syrové stravy.

Orgánové hodiny sleziny a slinivky:
Nejsilnější energie " sleziny a slinivky " - mezi 9 - 11 hodinou.
Nejslabší energie " sleziny a slinivky " - mezi 21 - 23 hodinou.