Duben - pečujeme o játra

6. dubna 2016 v 12:20 | Biozero |  Naše tělo

V měsíci dubnu věnujeme zvýšenou péči játrům


Játra jsou hlavním orgánem látkové výměny v těle, jejich funkce je hlavně metabolická a detoxikační.

Ukládají vitamíny rozpustné v tucích - A, D, E, K a sacharidy.

Podílejí se na trávení potravy v tenkém střevě.

Uchovávají krev, která se v nich shromažďuje a odtud se dostává do celého těla. Odstraňují z ní odpadní látky. Všechny procesy v organismu se neobejdou bez vlivu jater, což je i dost pádný důvod, abychom si tento orgán náležitě hýčkali.

Játra mají velmi dobrou regenerační schopnost.


+ Potíže s játry se mohou projevit:

- na nehtech - jsou lámavé, křehké, vysušené, vlnovité, či jinak poškozené,

- na očích - jsou začervenalé, podrážděné, bolestivé, svědivé, oteklé, slzavé, bělmo

může být nažloutlé, jsou citlivé na světlo

- na stavu šlach a svalů (svalová únava)

- na stavu pleti - je pobledlá

- zvýšenou teplotou kolem 37,2 °C - večer a trvale

- velkou a trvalou únavou.

- také alergické projevy mají svůj původ v játrech

- poruchy trávení a nevolnost

- pálením žáhy

- problémy se zažíváním

- problémy látkové výměny.

- duševní rozpoložení člověka jako deprese, negativismus, vzdychání, podrážděnost,

nervozita, hněv, vztek, lekavost, vznětlivost, výbuchy agrese, těžké sny.


+ Do jídelníčku zařadíme:


+ jarní zeleninu a bylinky, řeřicha, petrželka, polníček, sedmikrásky, smetánka,

cibule.

+ Maso: doporučuje se konzumace jater králičích, vepřových, telecích, kuřecích dále

pak kachna, kuře

+ Ryby: sladkovodní

+ Luštěniny: fazole mungo - avšak naklíčená

+ Obiloviny: pohanka, proso, špalda, rýže

+ Zelenina: zelený hrášek, artyčoky, chřest, kysané zelí, mrkev, celer, fenykl, česnek,

pórek, bílá řepa, cibule, ředkvičky, kedlubny, všechny druhy zelených salátů

+ Ovoce: citróny, višně, jablka a hrušky se žlutým nebo červeným zabarvením

+ Mléčné výrobky: zakysané

+ Koření: kurkuma, nové koření, hřebíček

+ Ostatní: zelené olivy, dýňová semínka, sezamový olej, olivový olej, rýžový olej

Ostropestřec mariánský (1 lžičku několik minut povaříme, nebo žvýkáme zrníčka), dále listy pampelišky nebo extrakt z kořene pampelišky. Pampeliška je obecně základní bylinkou při léčení jater.

Vhodné je také pítjaterní čaje např. z řepíku, pelyňku, zeměžluče.

Na regeneraci jaterních buněk působí dobře jeřabina či Pupava bezlodyžná, při poměrně těžkých jaterních chorobách můžeme použítartyčok a to jak čaje z listů, tak i tinktury.

+ Zdravé tuky jako olivový (v kombinaci s mrkvovou šťávou), bodlákový, rýžový olej nebo kokosový. Dále ořechy, semínka a avokádo.


+ Játra rozvněž podpoříme:

Když na 1-2 týdny vysadíte veškeré živočišné produkty - tedy tučné maso, mléčné výrobky a vejce.

Nejvhodnějším obdobím je - úplněk v dubnu

Můžeme zvolit nějaký druh půstu - během dne se jí jen jeden druh potraviny.

čerstvá a vařená zelenina

čerstvé ovoce

vařené obiloviny

semínka

celozrnné pečivo

těstoviny atd.

Doplňujte větším množstvím tekutin.


+ Doplníme vitamíny:

zinek, vitamín C, A, vitamín B12 - citrusové plody, červené a žluté ovoce, listová zelenina, dýňová semena, tepelně a na oleji upravená mrkev, ryby, játra a další.


+ Připravujeme si čaje z jarních rostlin:

kopřivy, sedmikrásky, potočnice, pampelišky


+ V jídelníčku omezíme:

- kynuté potraviny,

- mléčné výrobky,

- cukr a alkohol.


+ Orgánové hodiny jater:

Nejsilnější energie " jater " - je každý den ráno, mezi 1 - 3 hodinou.

Nejslabší energie " jater " - je každý den odpoledne, mezi 13 - 15 hodinou.




Čaj na pročištění krve z kopřivy dvoudomé

Velmi kvalitní účinky má nať a listy - sbírané časně zjara až do konce května.

Bylina obsahuje - chlorofyl, hodně hořčíku a další minerální látky.

Působí povzbudivě na celý metabolismus a fyziologické funkce.

Podporuje krvetvorbu a působí antivirově.

Zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů a hojení ran.


Umyté oddenky i listy kopřivy, pokrájet a vložit do 1 litru studené vody.

Přivést k varu a pomalu vařit 8 minut.

10 minut louhovat a pak scedit.

Denně vypít půl litru.

(Janča, Zentrich: Herbář léčivých rostlin)



Produkty vhodné na podporu a regeneraci jater:
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama